Vervoer jeugdhulp

Er zijn drie vervoerders gecontracteerd voor jeugdvervoer. Het vervoer wordt vanaf 19 augustus 2024 centraal geregeld door bureau Regiovervoer van PZN. Je neemt dus geen rechtstreeks contact meer op met de vervoerder. Je vraagt vervoer aan met behulp van het aanmeldformulier. Voordat je het aanmeldformulier invult, moet je eerst het afwegingskader goed hebben doorlopen.

Schaarste in vervoer

Vervoer in de vorm van een taxirit wordt beschouwd als de allerlaatste optie. Hieraan gaan verschillende mogelijkheden vooraf. Bij de afweging of taxivervoer nodig is, is in dit kader de vraag dit nog kritischer dan anders af te wegen en te bekijken welke voorliggende oplossingen er zijn.  Hieronder volgt een afwegingskader, dat je hierbij helpt. We hopen hiermee te bereiken dat het vervoer beschikbaar blijft voor degenen die het echt nodig hebben.

Het algemene uitgangspunt is: vervoer is in eerste instantie altijd de verantwoordelijkheid van ouder(s)/verzorger(s).

Afwegingskader vervoer

Vervoer is in eerste instantie altijd de verantwoordelijkheid van ouder(s). Van ouder(s) wordt verwacht dat zij schuiven met nevenactiviteiten (zoals hun werk) om de jeugdige van en naar de jeugdhulpaanbieder te brengen.

Om te kunnen bepalen of de inzet van jeugdvervoer nodig is, is het belangrijk goed te onderzoeken wat de mogelijkheden van de jeugdige/het gezin zelf zijn. Het inzetten van vervoer is daarmee altijd situatie afhankelijk. Het uitgangspunt is dat vervoer uitsluitend wordt ingezet wanneer dit noodzakelijk is. In de regio Hart van Brabant hanteren we voor de inzet van jeugdvervoer een afwegingskader. De basis is gelegen in de eigen verantwoordelijkheid van de jeugdige/het gezin en er wordt in gesprek met ouders afgewogen welke andere oplossingen beschikbaar zijn voor het vervoeren van de jeugdige van- en naar de jeugdhulpaanbieder.  Download Afwegingskader vervoer vanaf 19 augustus 2024 >

Vervoer voor verschillende groepen jeugdigen

In het onderstaande schema hoe je vervoer regelt voor de verschillende groepen jeugdigen. Klik op een link om het betreffende werkproces te openen.

 

Jeugdige heeft vervoer naar school nodig, vanwege: a) Ziekte of handicap. Hiervoor geldt de lokale regeling vervoer.
b) Tijdelijke uithuisplaatsing door GI
Download Werkproces vervoer naar school na uithuisplaatsing door de GI >
Jeugdige heeft vervoer nodig voor BSO+. Bezoek de pagina over BSO+ >
Jeugdige heeft zorg vanuit Segment 1 of 3 en heeft vervoer nodig. De verwijzer is: a) (oorspronkelijke) verwijzer is Toegang
Download Werkproces vervoer | Verwijzer is Toegang >
b) (oorspronkelijke) verwijzer GI
Download Werkproces vervoer | verwijzer is GI >
c) (oorspronkelijke) verwijzer medisch domein
Download Werkproces vervoer | verwijzer is medisch domein >

Staat in het werkproces dat je contact moet opnemen met de lokale backoffice? Alle contactgegevens van de backoffices vind je op de contactpagina. Bezoek de contactpagina >

Aanmeldformulier jeugdvervoer

Wil je jeugdvervoer aanvragen? Vul dan het Aanmeldformulier jeugdvervoer in. Stuur deze vervolgens naar de backoffice van de gemeente waar de jeugdige verblijft volgens het woonplaatbeginsel. De contactgegevens van de backoffices vind je op de contactpagina. De lokale backoffice voert de aanvraag op in het systeem MyBility. Bureau Regiovervoer organiseert dan (als dit gewenst is) binnen 5 werkdagen het vervoer en plant de ritten in. 
In het formulier moet je aangeven welke vorm van vervoer je voor de jeugdige wil aanvragen. Dit zijn:

  1. Groep jeugdvervoer | Dit vervoer wordt standaard afgegeven. Het gaat hier gecombineerd vervoer. Dit betekent, dat er zoveel mogelijk reizigers tegelijkertijd in een taxibus worden vervoerd. Wel tot een maximum van 6-8 reizigers.
  2. Kleinschalig jeugdvervoer  | Dit vervoer wordt ingezet wanneer het om medische en/of psychosociale redenen niet mogelijk is om meer dan 4 reizigers per keer te vervoeren. Dit kan alleen in in uitzonderlijke gevallen geregeld worden. Kleinschalig vervoer wordt alleen toegekend op basis van een medisch advies. Het college van B&W toetst de indicatie voor kleinschalig vervoer tenminste jaarlijks. Let op! Kleinschalig vervoer wordt minstens zo streng beoordeeld als individueel vervoer. Het mag niet leiden tot een ‘favoriete tussenoplossing’.
  3. Individueel jeugdvervoer | Dit vervoer kan worden ingezet wanneer het om medische en/of psychosociale redenen niet mogelijk is om een reiziger samen met andere reizigers te vervoeren. Dus ook niet in een situatie waarbij één reiziger op de voorste bank zit en één reiziger op de achterste bank. Individueel vervoer wordt alleen toegekend op basis van medisch advies en wordt slechts bij hoge uitzondering toegekend.  Het college toetst jaarlijks de indicaties voor individueel vervoer.
  4. Maatwerk jeugdvervoer |  Dit is (groeps)vervoer voor een afstand verder dan 25 km.

Download Aanmeldformulier vervoer vanaf 19 augustus 2024 >

Download Aanvraagformulier vervoer naar school bij uithuisplaatsing GI >

Wil je een kilometer- of OV-vergoeding aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier voor kilometer en OV vergoeding in. Download Aanmeldformulier KM en OV jeugdvervoer >.  Stuur het formulier naar de backoffice van de gemeente waar de jeugdige verblijft volgens het woonplaatsbeginsel. Deze vergoedingen worden voor maximaal voor één jaar aangevraagd. Dit geldt ook bij vergoedingen die gekoppeld zijn aan Segment 1. De vergoeding wordt direct uitbetaald aan de ouders. Hiervoor moet een kopie van de bankpas meegestuurd worden met het aanmeldformulier.

Uitzonderingen
  • Voor respijtzorg mag geen vervoer worden aangevraagd. Dit geldt voor alle aanbieders.
  • De organisatie AMO regelt het vervoer zelf.  AMO kan geen vervoer aanvragen via de gemeente.
  • Ruud’s Rugzak regelt het vervoer voor jeugdigen zelf en mag hiervoor via de vervoerscodes 42IVV, 42LVV, 42RVV vervoer aanvragen bij de gemeente.
  • Voor alle overige vervoersaanvragen moet het aanmeldformulier worden gebruikt.
  • Voor Segment 2 (Wonen), 4 (Veelvoorkomende jeugdhulp) en 5 (Crisishulp) is het uitgangspunt dat er geen vervoer kan worden aangevraagd. Dit is de taak van ouders. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is vervoer mogelijk.

Mutaties tijdens looptijd toewijzing

Verandert de vervoersbehoefte van jeugdige na de oorspronkelijke toewijzing? Dan kun je de toewijzing aanpassen. Hoe je dat moet doen, lees je in het mutatieschema. Download Mutatieschema vervoer >

Vervoer voor jeugdigen Centraal Orgaan Asielzoekers

Vanaf 1 januari 2019 wordt de zorg aan COA-jeugdigen gefinancierd door de gemeente. Het vervoer van het COA naar de jeugdhulpaanbieders wordt echter niet geregeld en gefinancierd door de gemeente. Dit moet het COA zelf doen. Kijk voor meer informatie over asielzoekerskinderen en jeugdhulp op de website van de VNG. Bezoek de website van de VNG >