De ingekochte jeugdhulp is opgedeeld in 5 segmenten:
Segment 2
- Binnen Segment 2 zijn vier woonvormen mogelijk: pleegzorg, gezinshuis, kleinschalige woonleefgroep en zelfstandigheid bevorderende woonvormen (bijvoorbeeld fasehuis en kamertraining)
- In totaal totaal zijn er 9 codes beschikbaar binnen dit segment.
Bij elke woonvorm, hoort een productcode. Zorg ervoor dat je de meest passende woonvorm inzet voor de jeugdige. Pleegzorg is voorliggend op andere woonvormen, daarna gezinshuizen en tot slot een kleinschalige woonleefgroep. De laatste woonvorm is de zelfstandigheid bevorderende woonvorm. Stel jezelf onder andere de vraag:
- Gaat het om een perspectief biedende plaatsing of zal de jeugdige op termijn terugkeren naar ouders?
- Dient de plaatsing ter ontlasting van ouders (deeltijd) of is het noodzakelijk dat de jeugdige 24/7 elders woont?
- Heeft de jeugdige moeite met het functioneren in een gezin (of is deze hier niet toe in staat) en het aangaan van hechtingsrelaties?
- s er hulp nodig op het gebied van sociale redzaamheid en psychosociale en cognitieve ontwikkeling?
- Wat is de leeftijd van de jeugdige?
Op de Wegwijzer Jeugd lees je meer over wat de zorg inhoudt, voor wie het bestemd is, hoe het is ingekocht en hoe je het aanvraagt. Bezoek de Wegwijzer Jeugd voor meer informatie over Segment 2 >
Segment 3
- Binnen segment 3 kan dagbegeleiding of respijtzorg worden ingezet. Hieraan kan eventueel vervoer gekoppeld worden. Beiden zijn tijdelijk en worden in groepsverband op locatie van de zorgaanbieder aangeboden.
- Voor dagbegeleiding zijn 5 productcodes beschikbaar.
- Voor respijtzorg zijn 10 productcodes beschikbaar.
- Voor vervoer zijn 3 productcodes beschikbaar.
Dagbegeleiding is gericht op het stimuleren en aanleren van sociale en praktische vaardigheden. Respijtzorg is gericht op periodieke tijdelijke ontlasting aan ouders en/of het gezin. Dit is nodig vanwege overbelasting van het gezinssysteem of ter voorkoming hiervan. Op de Wegwijzer Jeugd zie je welke codes er beschikbaar zijn, welke varianten van dagbegeleiding en respijtzorg er beschikt kunnen worden en wat voor afspraken gelden rondom coördinatie.
Vragen die gesteld kunnen worden om te beoordelen of er sprake is van respijtzorg of dagbegeleiding:
- In welke mate is de jeugdige zelfredzaam?
- Is een groepssetting passend om te werken aan resultaten?
- Is het gezin overbelast of ligt dat op de loer?
- Is er sprake van een (combinatie van) psychische problemen of (ernstige) opgroei-, ontwikkelings- of gedragsproblematiek, en/of met een verstandelijke, zintuiglijke of lichamelijke beperking?
Bezoek de Wegwijzer Jeugd voor meer informatie over Segment 3 >
Segment 4
- Binnen Segment 4 valt veelvoorkomende specialistische jeugdhulp. Deze is korter en/of minder intensief dan de hoog specialistische jeugdhulp uit Segment 1.
- Wat betreft productcodes wordt onderscheid gemaakt tussen behandeling & begeleiding (JOH, GGZ en GHZ), vaktherapie, medicatiecontrole en Verzorging/Basisondersteuning.
- De voorwaarden voor de verschillende zorgvormen vind je op de Wegwijzer Jeugd.
- Totaal zijn er 20 productcodes beschikbaar in Segment 4.
Afhankelijk van het type zorg, bepaal je binnen welk segment deze zorgt valt. Door de casus op inhoud én het type geboden zorg naast de voorwaarden voor de productcodes te leggen, weeg je af welke productcode het meest passend is. Kijk onder andere naar:
- Is er sprake van een diagnose of een vermoeden hiervan?
- Is de inzet gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden/gedrag of het gericht op het vasthouden van gedrag of inzichten?
- Is er een regiebehandelaar betrokken?
- Is er een multidisciplinaire inzet noodzakelijk?
- Is er sprake van opvoedproblemen of ontwikkelings- en gedragsproblemen?
- Is de inzet alleen gericht op de jeugdige of ook/alleen op het systeem?
- Is er sprake van een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking?
Hou er bij de keuze voor de best passende productcode en aantal uur of stuks rekening mee dat je dit kunt wijzigen of op kunt hogen als later blijkt dat de situatie complexer is dan je dacht, als de situatie verandert of als er toch meer of minder intensieve jeugdhulp nodig is. Vraag niet meer uur aan om alvast rekening te houden met eventuele toekomstige ontwikkelingen. Vraag een productcode en aantal uur/stuks aan dat past bij de huidige situatie, gebaseerd op de informatie die je nu hebt.
Bezoek de Wegwijzer Jeugd voor meer informatie over Segment 4 >