Normaal gesproken eindigt jeugdhulp als de jeugdige 18 wordt. Daar zijn echter uitzonderingen op. Hieronder lichten we de uitzonderingen toe.
Met jeugdhulp in het vrijwillig kader wordt bedoeld dat het gezin/de jeugdige zelf een aanvraag doet om in aanmerking te komen voor de jeugdhulp. Er is dus geen Gecertificeerde Instelling (GI) of rechter betrokken die bepaalt dat er jeugdhulp verleend moet worden. Jeugdhulp in het vrijwillig kader wordt aangevraagd via een gemeentelijke toegang of een bevoegd arts.
Jeugdigen vanaf 18 jaar en jonger dan 23 jaar kunnen in aanmerking komen voor verlengde jeugdhulp in het vrijwillig kader als aan drie voorwaarden is voldaan.
- In de Jeugdwet (artikel 1.2) is bepaald dat hulp, zorg of ondersteuning vanuit een ander domein voorliggend is op de Jeugdwet. Sommige hulp, zorg of ondersteuning is echter niet vanuit een ander domein beschikbaar en kan daarom vanuit de verlengde jeugdhulp toewezen worden.
Met andere domeinen bedoelen we bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). Als de jeugdige, die net 18 jaar is geworden binnen deze andere wetgevingen aanspraak kan maken op de benodigde hulp, zorg of ondersteuning, dan wordt er geen verlengde jeugdhulp afgegeven. Let op: De voorzieningen fasehuis, kamertraining, behandelgroep zwaar, kleinschalige leefgroep, gezinshuis, pleegzorg of de inzet van JIM worden binnen de regio Hart van Brabant niet binnen een ander domein (wetgeving) aangeboden. Deze vormen van jeugdhulp voldoen dus altijd aan deze voorwaarde. Let op: Pleegzorg en verblijf in een gezinshuis vallen tot 21 jaar onder de reguliere jeugdhulp en niet onder verlengde jeugdhulp. Deze vormen van jeugdhulp kunnen dus bij jeugdigen vanaf 18 tot 21 jaar worden behandeld als een reguliere aanvraag jeugdhulp en hoeven niet aan de voorwaarden hieronder te voldoen.
- De jeugdige moet voldoen aan een van de volgende situaties:
- De jeugdige ontving tot zijn 18e jaar al jeugdhulp, of;
- De jeugdige had voor zijn 18e jaar al een aanvraag jeugdhulp gedaan, of;
- De jeugdige ontving maximaal een half jaar geleden nog jeugdhulp en binnen dit half jaar is gebleken dat het noodzakelijk is dat de jeugdhulp wordt hervat.
Als er al meer dan een half jaar geen jeugdhulp meer is geleverd, dan kan de jeugdige geen aanspraak meer maken op verlengde jeugdhulp en wordt er met de jeugdige gekeken naar andere oplossingen.
Met jeugdhulp in het gedwongen kader wordt bedoeld dat een GI bepaalt welke jeugdhulp ingezet moet worden. Dit doet de GI op grond van een jeugdbeschermings- of jeugdreclasseringsmaatregel die door de rechter is uitgesproken. Dergelijke jeugdhulp wordt dus niet door het gezin of de jeugdige aangevraagd. In het gedwongen kader zijn er twee soorten maatregelen en daarvoor gelden ook andere regels voor wat betreft verlengde jeugdhulp.
Wanneer er een aanvraag vanuit een jeugdbescherming- / kinderbeschermingsmaatregel (Ondertoezichtstelling of voogdij) wordt ingediend, dan kan dat tot de leeftijd van 18 jaar. Hierna vindt er een warme overdracht plaats van de GI naar de lokale Toegang die aansluitend passende zorg in het vrijwillig kader aanvraagt. Dit geldt ook voor aanvragen voor fasehuis, kamertraining, behandelgroep zwaar, kleinschalige leefgroep, gezinshuis, pleegzorg of de inzet van JIM.
Wanneer er een aanvraag vanuit een jeugdreclasseringsmaatregel wordt ingediend dan kan dat tot de leeftijd van 23 jaar. Let op: de jeugdigen waarvoor op grond van een strafrechtelijke beslissing een aanvraag wordt ingediend voor jeugdhulp, dienen deze jeugdhulp altijd toegewezen te krijgen. Er is dan geen sprake van voorliggende voorzieningen; ook als de hulp in een andere (niet-strafrechtelijke) situatie onder de Wmo, Zvw of Wlz zou vallen, dient de aangevraagde hulp toch onder de Jeugdwet toegekend te worden.
Verlengde jeugdhulp en de verschillende segmenten
De afspraken rondom verlengde jeugdhulp in de regio Hart van Brabant zijn voor alle segmenten gelijk. Wanneer een jeugdige 18 jaar wordt en de aanbieder (Crossroads valt hier ook onder) en/of jeugdige van mening is dat er verlengde jeugdhulp nodig is, neemt de aanbieder en/of jeugdige altijd contact op met de lokale Toegang of de betrokken GI. De lokale Toegang of de GI beoordeelt de aanvraag voor verlengde jeugdhulp.
Is er sprake van Segment 1? Dan neemt Crossroads contact op met de betrokken Toegang en vraagt akkoord op de verlengde jeugdhulp. Crossroads mailt het akkoord vervolgens naar de betrokken gemeente op onderstaande mailadressen.
Perspectiefplan 18-/18+
De jeugdhulpaanbieder houdt bij het starten van de jeugdhulp rekening met de doorgaande hulpverlening na de 18e verjaardag. Daarom stelt de jeugdhulpaanbieder, als dit noodzakelijk is, op tijd een Perspectiefplan 18-/18+ op. Dit moet de aanbieder uiterlijk 2 jaar voor de 18e verjaardag doen. Dit doet de aanbieder samen met de jeugdige, ouders, verwijzers en andere betrokkenen. In het plan moet op alle leefgebieden (zorg, onderwijs, werk, vrije tijd, gezondheid en financiën) beschreven worden:
- wat de stand van zaken is;
- aan welke resultaten de jeugdige nog moet werken;
- welke partijen daarbij betrokken zijn;
- vanuit welk wettelijk kader de benodigde ondersteuning wordt ingezet.
Dit Perspectiefplan 18-/18+ moet uiterlijk klaar zijn wanneer de jeugdige 17,5 jaar is. Als het nodig is, meldt de jeugdige zich (samen met de jeugdhulpaanbieder) dan ook aan bij de lokale Toegang om de benodigde ondersteuning na de 18e verjaardag aan te vragen.
Zorg vanuit verschillende wetgevingen
Het is mogelijk om tegelijkertijd aanspraak te maken op verschillende voorzieningen van verschillende wetgevingen. Bijvoorbeeld: pleegzorg vanuit verlengde jeugdhulp en aanvullende begeleiding vanuit de Wmo of aanvullende behandeling vanuit de Zvw.
Verlengde jeugdhulp bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder
Het kan voorkomen dat een jeugdige 18 jaar wordt, nog steeds hulp nodig heeft, maar de aanbieder waarbij de jeugdige deze hulp wil voortzetten geen contract heeft met de gemeente waar de jeugdige woont of met de zorgverzekeraar waarbij de jeugdige is verzekerd. In dat geval wordt er toch gekeken naar de voorliggende voorziening: kan de ondersteuning uit de Wmo worden bekostigd of kan de zorg uit de Zvw worden bekostigd? Dan wordt de zorg of ondersteuning niet vanuit verlengde jeugdhulp betaald; het ontbreken van een contract met een aanbieder is geen reden om verlengde jeugdhulp toe te kennen.
Zorg vanuit een aanvullende zorgverzekering
Als een jeugdige een aanvullende verzekering heeft voor zorg die anderszins onder (verlengde) jeugdhulp zou kunnen vallen (denk hierbij bijvoorbeeld aan een vaktherapie zoals psychomotore therapie), dan gaat de aanvullende verzekering voor op de jeugdhulp. Ouders en / of jeugdigen kunnen echter niet verplicht worden om een aanvullende verzekering te nemen om daarmee zorg te vergoeden die anderszins onder de Jeugdwet zou vallen. Als de aanvullende verzekering al is afgesloten, dan geldt deze wel als voorliggend op de Jeugdwet en dient deze verzekering aangesproken te worden om de zorg mee te vergoeden. Als het vergoede budget vanuit de aanvullende verzekering helemaal besteed is en er is nog meer zorg nodig, dan kan voor het restant van de zorg (verlengde) jeugdhulp in worden gezet, mits deze zorg onder de Jeugdwet valt.